Lokal mat og drikke

Rogaland er kanskje landets mest spennende matregion. Her har vi et mangfold av mat- og drikkeprodusenter som leverer råvarer og produkter av høy kvalitet. Den felles satsingen vi fremover vil gjøre med VisitUtstein som felles identitet for mat, natur og kultur innebærer også at vi vil identifisere lokale produsenter av lokal mat og drikke i regionen og søke å tilby dette hos hver enkelt av aktørene. Husk å bestille ureist eller kortreist mat fra de ulike aktørene under, når du booker ditt opphold.

 
 
Skogsgrisene på Utstein Gard vandrer fritt

Skogsgrisene på Utstein Gard vandrer fritt

skogsgriser fra utstein

Klostergarden selger i dag skogsgriser til de beste restaurantene i Stavanger-regionen og til privatpersoner. De siste årene har de satt ut mellom ti og tredve smågris som har gått ute i skogholtet på Utstein fra sommer til sen høst. Der har de vokst seg store og feite. Disse frittgående grisene er edelgris som vandrer fritt i skogen på Utstein og spiser bær, røtter og det de ellers finner. De har egen hytte og strandlinje med. I tillegg til ordinært fôr får de også overskuddsgrønnsaker og -frukt fra lokale dagligvarebutikker. Det gjør noe med smaken på kjøttet og marmoreringen. Og det er samfunnsnyttig på samme tiden. Fra matsvinn til matsvin.

Frode Ljosdal driver Brimse Gård, og er blant landets fremste produsenter av grønnsaker.

Frode Ljosdal driver Brimse Gård, og er blant landets fremste produsenter av grønnsaker.

Brimse Gård

Frode Ljosdal er en av landets fremste produsenter på grønnsaker. Han leverer i dag til rundt 60 av landets beste restauranter og driver storstilt eksperimentering med nye frø og vekster. Øya Brimse ligger i den absolutt mest gunstige klimasonen i hele landet. Rennesøy beskytter for været fra vest. I tillegg er det en helt annen geologi enn resten av området rundt, blant annet med mye kalkstein, som gir grunnlag for andre vekster. Brimse er foretrukket leverandør av flere av landets beste restauranter. (Brimse gård tar kun i mot henvendelser fra storkjøkken og restauranter, ikke privatpersoner.) Hotellet på Mosterøy har grønnsaker fra Brimse på menyen.

Klosterlam mottok Spesialitetsmerket i 2016

Klosterlam mottok Spesialitetsmerket i 2016

KLOSTERLAM fra produsenter i Ryfylkeøyane i Stavanger

Det er i dag rundt 45 flinke lammeprodusenter i nærområdet til Utstein Kloster som leverer lam til Klostergarden, etter strenge kvalitetskriterier for fett, kjøttfylde og størrelse. Kun lam som oppfyller disse kriteriene kommer på markedet som Klosterlam. Stykningsdeler av Klosterlam selges via Nortura hos Rema1000 i Rogaland og Etne. Det selges også hele lam direkte til forbruker og restauranter fra garden. Klostergarden mottok i 2016 Spesialitetsmerke for sine Klosterlam, og lammene har flere ganger vært i finalen i Det norske måltid. Klosterlam kan du få ved måltidsopplevelser hos Klostergarden.

Limousinkyr og -kalver på beiteområdene på Utstein.

Limousinkyr og -kalver på beiteområdene på Utstein.

Limousinkjøtt fra KLostergarden

På Utstein er det lang tradisjon med storfeproduksjon, de var blandt annet først ute med å importere Angus til Norge. Klostergarden fostrer nå frem storfe av rasen Limousin. Limousinrasen stammer fra Frankrike og avles frem på grunn av sine unike egenskaper når det gjelder kjøttproduksjon. Kjøtt av rasen Limousin har fin mørhet og lite fett, og er kjent for saftighet og god smak. De har også wagyu på garden og selger dette til restauranter og privatpersoner. Storfekjøtt fra Utstein kan du få ved måltidsopplevelser på Klostergarden.

Honning fra Klostergarden selges privat, men er også å finne i gardsutsalget på Utstein.

Honning fra Klostergarden selges privat, men er også å finne i gardsutsalget på Utstein.

HONNING FRA KLOSTERGARDEN

Kårkall på Klostergarden, Jone Gudmestad, produserer honning fra bikuber som står på Utstein og andre enkelte andre steder. Biene trekker en del på lønnetrærne på Utstein, som er en god kilde til honningproduksjon.

Når bikubene stenges ned rundt september overvintrer rundt 10000 bier i hver kube. På topp i juni er det cirka 60000 bier i hver kube. Biene henter nektar fra ulike trær og planter, som lyng. Det produseres både sommerhonning og lynghonning.